Forskel mellem versioner af "Rigsrådet (1855)"

Fra Wiki for Slægtsforsker
Skift til: Navigation, Søgning
 
(2 mellemliggende versioner af den samme bruger vises ikke)
Linje 5: Linje 5:
 
Fællesforfatningen indførte et fælles rigsråd for kongeriget og de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg bestående af 20 kongevalgte medlemmer, 30 valgt af [[rigsdagen]] og [[Rådgivende provinsialstænderforsamlinger|stænderforsamlingerne]] og 30 valgt ved direkte valg. Forfatningen bekræftede den privilegerede [[valgret]] med den konsekvens, at den tysksindede overklasse fik flertallet i stænderforsamlingen i Sønderjylland.  
 
Fællesforfatningen indførte et fælles rigsråd for kongeriget og de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg bestående af 20 kongevalgte medlemmer, 30 valgt af [[rigsdagen]] og [[Rådgivende provinsialstænderforsamlinger|stænderforsamlingerne]] og 30 valgt ved direkte valg. Forfatningen bekræftede den privilegerede [[valgret]] med den konsekvens, at den tysksindede overklasse fik flertallet i stænderforsamlingen i Sønderjylland.  
  
Den holstenske stænderforsamling forkastede forfatningen for Holsten. Lauenborgerne anerkendte heller ikke forfatningen og appellerede til den tyske forbundsdag (''Holsten og Lauenborg var medlemmer af det tyske forbund''). I 1858 ophævede det tyske forbund fællesforfatningen for Holstens og Lauenborgs vedkommende. I Slesvig eller Sønderjylland afløstes fællesforfatningen først af den nationalliberale novemberforfatning den 18. november 1863.
+
Den holstenske stænderforsamling forkastede forfatningen for Holsten. Lauenborgerne anerkendte heller ikke forfatningen og appellerede til den tyske forbundsdag (''Holsten og Lauenborg var medlemmer af det tyske forbund''). I 1858 ophævede det tyske forbund fællesforfatningen for Holstens og Lauenborgs vedkommende. I Slesvig eller Sønderjylland afløstes fællesforfatningen først af den nationalliberale [[Novemberforfatningen]] den 18. november 1863.  
 
+
'''Novemberforfatningen''' var en fælles forfatning for Danmark og hertugdømmet Slesvig. Den blev udarbejdet af [[Konseilspræsident]] [[C.C. Hall]]. Trods store betænkeligheder underskrev den nye konge [http://www.nsdb.dk/Tng/getperson.php?personID=I163769&tree=NSD Christian 9]. forfatningen den 18. november 1863. Novemberforfatningen afløste den såkaldte Fællesforfatningen fra 1855. 
+
 
+
Novemberforfatningens formål var at knytte Slesvig nærmere til Danmark og samtidig koble de konservative holstenske adelige ud fra regeringsmagten. Den fælles folkerepræsentation rigsrådet, skulle ifølge denne forfatning bestå af to direkte valgte kamre ([[folketing]] og [[landsting]], det sidstnævnte skulle bestå af [[kongevalgt]]e og valgte ved privilegeret valgret). Under Rigsrådet hørte de politiske sager, der ikke udtrykkeligt var forbeholdt de særlige folkerepræsentationer for Danmark ([[rigsdagen]]) og Slesvig.
+
 
+
Da Østrigs og Preussens krav i januar 1864 om novemberforfatningens ophævelse ikke blev efterkommet af den danske regering, gav det disse magter anledning til at angribe Danmark ([[2. Slesvigske Krig]]). Da krigen medførte, at Slesvig ved Freden i Wien blev indlemmet i Preussen, blev novemberforfatningen ophævet i 1866.
+
 
+
  
  

Nuværende version fra 25. sep 2013, 16:26

Baggrund

Fællesforfatningen eller helstatsforfatningen af 2. oktober 1855 var en fælles forfatning for Danmark og hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg. Forfatningen var et led i helstatspolitikken efter treårskrigen. Det var et forsøg på at finde en postion mellem ønsket om det danske monarkis (eller helstats) beståen, pres fra de europæiske stormagter, og en delvis demokratisk forfatning.

Fællesforfatningen indførte et fælles rigsråd for kongeriget og de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg bestående af 20 kongevalgte medlemmer, 30 valgt af rigsdagen og stænderforsamlingerne og 30 valgt ved direkte valg. Forfatningen bekræftede den privilegerede valgret med den konsekvens, at den tysksindede overklasse fik flertallet i stænderforsamlingen i Sønderjylland.

Den holstenske stænderforsamling forkastede forfatningen for Holsten. Lauenborgerne anerkendte heller ikke forfatningen og appellerede til den tyske forbundsdag (Holsten og Lauenborg var medlemmer af det tyske forbund). I 1858 ophævede det tyske forbund fællesforfatningen for Holstens og Lauenborgs vedkommende. I Slesvig eller Sønderjylland afløstes fællesforfatningen først af den nationalliberale Novemberforfatningen den 18. november 1863.


Medlemmer

Navn Parti Indstillet af: Noter
Just Georg Valdemar Aagaard National-liberale Fyn og Laaland-Falster 2den Kreds 1855-57